Skip to content

Framtiden för svensk a-kassa

A-kassa att leva påNyligen har det än en gång blivit uppmärksammat att a-kassan är otillräcklig i Sverige, och långt efter i tiden. Idag med en hög arbetslöshet och många som varslas blir a-kassans roll större för varje dag som går i denna ekonomiska kris period.

Det är inte utbudet av a-kassor det är fel på, som man tydligt kan se här: http://a-kassa.me/. Utan inkomsttaket som legat stilla under än väldigt lång tid, trots att det uppmärksammats flertal gånger genom Facebook kampanjer och arbetslösa men sällan av politikerna själva.

Faktum är att väldigt få kan klara sig på 11 000 kr i månaden vid plötslig arbetslöshet, något som gör att många tvingas teckna inkomstförsäkringar eller på annat sätt komplettera det stöd man ges. Detta görs dock oftast genom privata aktörer.

Inkomstförsäkring är nämligen endast en försäkring likt alla andra som kan tecknas via företag som Folksam eller dylikt. A-kassorna däremot granskas av http://www.iaf.se/, inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen och ser till att allt går korrekt till.

Via IAF kan man även ställa frågor, läsa mer om lag & rätt samt se aktuell statistik kring arbetslöshetsersättningen. För att a-kassan ska bli bättre krävs självfallet denna kontrollerande faktor men framförallt krävs det ett politiskt engagemang och att politikerna får upp ögonen för problemet.

Ett alternativ är om fler gör som handels och inför en inkomstförsäkring i deras fackförbund till en lägre premie. Handels har gjort detta med en så låg kostnad som 22 kr per månad och ett höjt inkomsttak från 18 700 kr till 35 000 kr. En avsevärd höjning för en minimal kostnad.

Jämför din inkomstförsäkring

Om du inte kan få tag på en inkomstförsäkring genom ditt fackförbund gör du bäst i att jämföra olika privata aktörer, se till att kolla till faktorer viktiga för din nuvarande position. Faktorer som kvalifikationstid, ersättning och inkomsttak. Ett bra sätt att jämföra hittar du här: http://www.inkomstförsäkra.com/.

Vi är säkert många som hoppas på att politikerna ska ta tag i saker och höja inkomsttaket men till detta blir verklighet (vilket ser ut att vara en bra bit bort på horisonten) så är det bästa valet för dig som tjänar mer än 18 700 kr i månaden att teckna en inkomstförsäkring.

Som ni sett ovan är det oftast billigast och mest praktiskt att teckna genom sitt eget fackförbund om man har möjligheten. Många gången så finns det inget alternativ inom vissa verksamhetsområden och då är det klokt att jämföra privata lösningar.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*