Skip to content

Gå med i facket eller stå upp för dig själv

Senaste året har mycket hänt, både för fackförbunden och a-kassan. Kort kan man säga att a-kassan vunnit och samtliga fack förlorat förtroende bland svenska yrkesgrupper. Hur denna förändring har skett i Sverige är grunden för denna artikel, där vi går igenom om det fortfarande finns en grund för fackförbundens existens efter skandalerna och den höjda a-kassan.

Fackets storhetstid

I många år har man sett förtroendet för facket öka, något som rubbades totalt efter kommunal skandalen som svepte över Sverige som ett is-täckte i höstas 2015. Nu gäller skandalen givetvis endast ett av 55 svenska fackförbund, men trots detta tror vi att det tidigare förtroendet som byggts upp sen det svenska facket startades i sluten av 1800-talet tappat förtroende.

Det finns idag en stor uppsjö fackförbund men många har försvunnit under åren, eller svalt in i andra mer etablerade förbund. Ett av de nyaste fackförbunden grundat 2008 har dock lyckats svälja en stor portion av svenska arbetarkåren i den privata sektorn och ger inget sken av att stoppa sin framfart, Unionen är kanske Sveriges skinande exempel på ett modernt fackförbund.

Med en stor marknadsföringsbudget och bra profilering har facket unionen lyckats få anställda i privatsektor såväl som studenter och chefer att bli medlemmar. En av Unionens främsta förmåner är en fördelaktig inkomstförsäkring, stipendier och en av de lägsta avgifterna på marknaden.

Socialistisk A-kassa

2015 fick vi för första gången på över 12 år en höjning av Svensk a-kassa. Höjning ökade taket som a-kassan baseras på från 18 700 kr till 25 025 kr vilket i sin tur ger ett belopp på 80% av denna summa, innan skatt. Detta var ett av de stora löftena som den grön-röda regeringen såg till att leverera på.

Höjningen av a-kassan har säkert fått många att tänka sig skippa medlemsavgiften i ett fackförbund, för om inte för försäkringar, medlemslån, förmåner och framförallt den trygghet ett medlemskapet i facket ger, varför ska man då vara medlem? Många verkar inte riktigt förstått vad facket innebär och hur viktigt det är för en fungerande arbetsmarknad.

Senaste förslaget i riksdagen har handlat om sänkta minimum löner för asylsökande, något som facket generellt tagit avstånd från, då detta i effekt skulle få utslag över lönerna generellt. Att riksdagen skulle få igenom ett sådant beslut utan fackets stöd känns väldigt otroligt, men samtidigt är dessa tider då man förvånas allt oftare.

Fackförbund eller A-kassa?

Så vad är summan av kardemumman, är det värt att gå med i facket eller ska man nöja sig med att betala avgiften till a-kassan? Detta är en väldigt individuell frågeställning och handlar mer om hur väl du kommer ta tillvara på de förmåner som facket erbjuder.

Vill du ha inkomstförsäkring upp till 60 000 kr, medlemslån utan administrativa avgifter och någon som står upp för dig på din arbetsplats? Svar: Gå med i facket. Vilket fack som passar dig beror givetvis på din yrkesgrupp men skulle du arbeta i den privata sektorn har Unionen mycket att erbjuda, jämför alltid fackförbund för att hitta det som passar dig bäst.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*