Skip to content

Hälsosam bantning – En Svensk paradox

Sveriges känsla för hälsa är något som inte kommer försvinna inom en snar framtid, idag är det olika dieter och träningsregimer som ska förändra våra kroppar.  Vi kommer dock fortfarande ihåg när man även I media kallade det bantning när man ville gå ner I vikt och detta behövde inte nödvändigtvis betyda att det skulle vara ohälsosammare.

Har bantning fått en dålig betoning?

Svaret är ja. Idag är det på något vis mer rätt att säga att man följer GI-dieten, LCHF-metoden eller precis påbörjade dagliga power walks men är inte även detta vad vi en gång kallade att banta? Jo visst är det så men den dåliga betoningen kan väl inte helt uppstått av sig själv utan har naturligtvis sin grund.

Faktum är att bantning förknippades med, svält, osunda vanor och en hetskultur för att gå ner i vikt trots detta ser vi dagligen denna stressa manifesteras i bantningsprogram som biggest loser som sänds på bästa sändningstid för svenska befolkningen. Är detta ett steg i rätt riktning eller skyr vi viktminskning så att vi behöver byta dess namn för att upprepa processen årligen?

Hälsosam bantning i modern tid

Vi har aldrig varit mer hälsomedvetna i Sverige än idag, och fler än någonsin försöker inte bara ta hand om sin vikt utan även sin hälsa. Dock är människorna få som säger att de bantar, de kanske byter livsstil finner LCHF men i grund och botten är allt de gjort att finna en bantningsmetod som passar deras livsstil.

Kanske borde man göra bantning modernt igen genom en modernisering där vi framhäver det som är viktigt nämligen hälsosam bantning. Det är lätt att hävda hur namnet egentligen är trivialt, men samtidigt är vårt språk något av det viktigaste vi har och att kämpa emot dess förfall är inget man gör ensam.

Sveriges syn på hälsa

Min uppfattning är att det idag är något nästan skamligt att vara för intresserad av sin hälsa, att det idag upplevs som något naturligt att vara medveten om vad man äter. Att banta är något endast de upplysta besvärar sig med och inget man diskuterar eller sprider vidare, kanske är det skräcken att misslyckas som lägger sin skugga.

Visst är vi ett av världens länder med hälsosammast befolkning men är vår mentalitet gentemot fenomenet den samma? Jag tror inte det och framtiden kommer med all säkerhet utesluta bantning mer och mer ur sitt vokabulär. Bantning var aldrig tänkt mer än som en ensam tanke i ett ensamt rum.

Avrundning

Trots att Sverige i sig själv tagit avstånd så finns det hopp om att människor som vill gå ner i vikt fortfarande kan vörda vårt språk och inte skäms för att säga att dom bantar. Allt som hör till är bantningsmetoder, bantningsmedel, tips och naturligtvis bantningspiller, något man givetvis kan ta avstånd från men aldrig från vårat arv.

Förhoppningsvis finns det ljus i tunneln och en dag kan man vara stolt för att ha påbörjat en hälsosam bantning, ett svensk fenomen som låst sig själv i en semantisk paradox.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*