Skip to content

Lån med betalningsanmärkning – En reflektion över Svensk kredit

Att vi lever i ett kredit samhälle är ingen nyhet, utan har förmodligen aldrig varit mer tydligt än i dagsläget. Idag kan man i princip inte leva utan att ha kredit hos något finansiellt institut, vare sig det är ett bolån eller ett kreditkort som man skjuter upp betalningarna på varje månad.

Ett relativt nytt fenomen i ekvationen är lån med betalningsanmärkning, något som uppstått efter efterfrågan då mer än 10 % av Sveriges befolkning uppskattas ha en eller flera betalningsanmärkningar. Som de flesta vet gör en betalningsanmärkning det mycket svårare att få kredit vare sig det gäller lån eller kreditkort.

Är lån med betalningsanmärkning ett nödvändigt ont?

Många ställer sig på den morala vågen när det kommer till att låna ut mer pengar till de som redan erhållit en betalningsanmärkning, kanske är attityden att har man en gång fått en anmärkning så kommer man få det igen men är inte detta en väldigt dömande attityd?

Om alla skulle evighet stämplas för de misstag de begått skulle samhället snabbt kollapsat. Lån med betalningsanmärkningar tillåter människor som en gång gjort ett misstag att få likviditet att investera i en bostad eller andra essentiella nödvändigheter som en bil. Det är dock en nyhet på marknaden att någon med betalningsanmärkning kan ansöka om både bolån och billån.

Att se dessa nya lån trots anmärkning som något ont är helt fel. Dessa hjälper drabbade att ta en plats i samhället förutsatt att de i dagsläget har en stabil ekonomi, fast anställning och betalat av sina skulder. Att inte ha möjligheten till kredit i 3år skulle i annat fall för de flesta vara väldigt förödande.

Framtiden för Sveriges kredit samhälle

Att tala om Sverige och kredit känns nästintill som att prata om Pluto i relation till universum, då Sverige verkligen inte representerar de största kredit samhället på jorden. I Amerika har kredit företagen tagit över och pressar upp räntorna från stater där lagarna tillåter dem att frodas.

Sverige är till stor del mer humant, men visst finns det en mängd olika aktörer som sätter sina egna villkor efter rådande bestämmelser. Att det växer fram finansiella institut som ger lån med betalningsanmärkning och så kallade omstartslån som kan hjälpa de med flera smålån att samla sina räntor under ett humant är kredit Sverige på en väg i rätt riktning.

Vi kan bara hoppas att framtiden lyckas sänka antalet betalningsanmärkningar i landet, att våra räntor sänks med tiden och att vårt samhälle blomstrar i ödmjukhetens tecken. Kanske inte världens mest troliga hypotesen men ack så önskvärd. Till dess kommer vårt frodande kredit samhället kräva aktörer som kan stå bakom de som ligger ner, de som dömts till ekonomiskt opålitlighet.

Sverige behöver de nya, de kreativa finansiella institut som vuxit fram, 10% av sveriges befolkning är annars dömda att stå fast i leran utan hopp om förändring. Därför kommer lån med betalningsanmärkning vara en essentiell del av vårt kreditsamhälle så länge som det behöver eller då vi alla kan ta vårt ansvar.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*