Skip to content

Studentstipendium & Studiestipendium

Idag kan du hitta stipendier för de flesta ändamål. Det vanliga man ser idag är inom forskning, studier eller inom vård, vid rehab eller andra kulturella aktiviteter. Men man kan även hitta stipendier som ska gå till att underhålla gravar, renovera torp. De mesta är konkreta aktiviteter som i slutändan gynnar samhället på alla nivåer.

Söka Studentstipendium

Ska just du söka efter ett stipendium är det några frågor du bör ställa dig och man brukar börja med att se över vilket behov det är som behöver täckas när man söker. Och är det då en stiftelse som man kan förvänta sig vilja stödja det här behovet? Eller en organisation som vill stödja samma sak.

I en del fall kan det vara en självklarhet att organisation stödjer ändamålet i fråga. Och här kommer stöd för studier in i bilden som ofta eller i flesta fall är en självklarhet. Det kan även vara om man hamnat i en dålig situation efter en olycka eller om du är anställd och vill genomföra ett större forskningsprojekt.

Är du efter att söka stöd när det kommer till en nöjesresa någonstans eller att du behöver göra något i ditt hem så är chansen mindre att du får ett stipendium för det. Här får man alltså skilja på sak och sak.

Varierande belopp

Allt från några hundralappar till belopp i miljonklassen. Stipendier kan variera i sin storlek. Ofta hittar man de större beloppen inom olika forskningsprojekt. Är du en student som går på gymnasiet eller behöver hjälp med diverse sociala behov kan det bara prat om bara några få hundralappar.

Är du student och går på högskola kan du dock räkna med stipendier på allt mellan en tusenlapp upp till femtontusen kronor. När du väl kommer upp i hundratusentals kronors beloppen så gäller det oftast studier på en mycket högre nivå och ofta utlandsstudier och då efter en grundexamen.

Vad är ett studiestipendium?

I grund och botten består ett stipendium av medel som så som pengar som ges ut till antingen organisationer eller privatpersoner för att i slutändan främja ett visst ändamål. I allra de flesta fall delas stipendier ut av en stiftelse, men vem som helst kan i praktiken dela ut det. Här finns inga regler eller lagar som styr det.

När du är ute efter ett studiestipendium till exempel är det bara om man letar efter olika typer av stöd som passar just dig. I slutändan är pengar just pengar och ska man ta och praktisera på en större firma utomlands under tiden man studerar och det finns ett stipendium som har som krav att du ska vara mellan en viss ålder och vara född inom låt oss säga en viss kommun, då går det lika bra att använda detta stipendium för ändamålet som gäller att praktisera hos en större firma utomlands.

Kolla alltså noga på kraven som finns för de olika stipendierna. Var även ute i god tid när du söker. Vi rekommenderar att du har ungefär ett halvårs framförhållning tills det att du ska börja studera och det att du söker efter ett stipendium. Eller så är det så att du inte har möjlighet att ta en kurs eller ett program förens du har säkrat ett studiestipendium, detta brukar särskilt vara fallet om du ska studera på en större skola utomlands.

Sök ditt stipendium redan idag

När du är i denna processen är det också viktigt att se över vad för form förvaltaren vill att du ska skicka in ansökan i. Vissa godkänner att du enbart skickar via nätet medan andra vill att du skickar i ett vanligt brev via posten. En del har utskrivna blanketter som ska fyllas i medan andra går med på att du skriver på eget papper och skickar in. Denna process har förenklats de senare åren och ska inte behöva vara ett hinder.

Det finns flera bra ställan att söka student stipendium, kolla studentstipendium.com för mer information kring hur du går tillväga.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*